Hoe communiceren met jongeren vanuit een growth mindset?

Besef dat elke persoon uniek is in zijn “ijsberg”.  Iemands gedrag wordt bepaald door onderliggende overtuigingen, waarden en zelfbeeld/identiteit. Jij neemt jouw ijsberg als norm (‘normaal’), maar de ander vindt die van hem even normaal. Als leerkracht of mentor op de werkvloer straal je je eigen mindset uit: met een fixed mindset is het moeilijk te coachen. Je eigen geloof in de groei van een jongere is cruciaal. Je kunt jongeren leren om een growth mindset te hebben, maar het is geen trucje dat je ze aan kunt leren. Het moet een overtuiging worden.  Of dat lukt hangt in grote mate samen met of het ook jouw overtuiging is.

Hieronder vind je tips om uitspraken die van een fixed mindset getuigen te helpen ombuigen naar een growth mindset door jouw reactie.  Meer achtergrondinfo over fixed en growth mindset vind je hier.

Lees zeker ook het artikel ‘Praten en praten is twee- een constructieve dialoog met jongeren’ met tools om de wederzijdse verwachtingen bespreekbaar te maken en op mekaar af te stemmen. 

UITSPRAAK JONGERE RESPONS MENTOR
“Ik kan dit niet” “Wat moet je nog leren?”
“Ik geef het op” “Gebruik eens een andere manier”
“Het is gewoon te moeilijk” “Sommige dingen kosten nu eenmaal tijd en moeite. Rome is niet op één dag gebouwd.”
“Ik snap er niks van” “Wat heb je nodig om het te begrijpen?”
“Ik doe weer alles fout” “Wie geen fouten maakt, leert niets bij”
“Ik word nooit zo snel als mijn collega” “Vraag hem eens hoe vaak hij deze handeling al gedaan heeft”
“Dit plan werkt niet” “Tijd om over te schakelen naar plan B”
“Ik heb hier geen talent voor” “Je kan het leren als je er tijd en energie in steekt”
“Dit is niet mijn schuld, maar die van X of Y” “Het gaat niet zozeer over schuld, maar over verantwoordelijkheid. Als je er de verantwoordelijkheid voor neemt, heb je er invloed op en kan je eruit leren”
“Ik ben een loser “ “Meestal zijn mensen niet ineens succesvol. Het gaat erom dat je volhoudt en doorzet. Zet eens een stap terug naar wat je al wel kan”
Deel dit artikel