In 6 stappen naar DUAAL LEREN in jouw onderneming

Stap 1.  Informeer je via Onderneming | Duaal Leren   om te zien of je een erkende leerwerkplek kunt worden. De vereisten zijn onder andere beschikken over voldoende financiële draagkracht en over de bedrijfsuitrusting om het opleidingsplan uit te voeren.

Stap 2.  Doe de aanvraag tot erkenning als leerwerkplek in het digitale loket voor ondernemingen. Bij vragen of problemen kan de helpdesk je ondersteunen. Je hoort binnen de 14 dagen of je erkenning is goedgekeurd. De erkenning is 5 jaar geldig. Voor elke opleiding én per vestiging van je bedrijf moet je een aparte erkenning aanvragen. 

 Stap 3.  Stel binnen je onderneming een  mentor aan.  Deze mentor moet  ook een verplichte mentoropleiding  volgen. In de meeste gevallen vindt de opleiding plaats binnen de 3 tot 12 maanden na de erkenning als leerwerkplek, dit is per sector bepaald .  Als de mentor al een soortgelijke opleiding heeft gevolgd, is een vrijstelling soms mogelijk.  Check zeker ook de financiële tegemoetkomingen waar je bedrijf recht op heeft als je werkt met een erkende mentor.

 Stap 4: Ga op zoek naar een jongere voor jouw leerwerkplek.

Een leerling vindt jouw werkplek: een leerling kan direct contact opnemen of via de onderwijsinstelling bij jouw  onderneming terecht komen. Leerlingen kunnen de erkende werkplekken raadplegen op  Werkplekken zoeken – DuaalHou  dus de informatie over je leerwerkplek up to date in het digitale loket . Je kan per opleiding en vestiging waarvoor je erkend bent aanduiden of er een beschikbare  werkplek is. Per vestiging kan je een voorstellingstekst, foto’s en contactgegevens toevoegen.  

Jouw onderneming gaat zelf op zoek naar een leerling: maak het aanbod van jouw leerwerkplekken bekend aan scholen uit de omgeving  en/of aan opleidingscentrum Syntra die opleidingen Duaal Leren inrichten die aansluiten bij de sector waarin jouw onderneming actief is. 

Stap 5.  Voer een sollicitatiegesprek/intakegesprek met de kandidaat-leerling en kies een leerling die past binnen je onderneming. In het intakegesprek kan je de wederzijdse verwachtingen bespreken, een realistisch beeld van de job schetsen en peilen naar de motivatie van de jongere. Op die manier vergroot je de kans op een goede match tussen leerling en werkplek. Wees ook realistisch: de tewerkstelling maakt deel uit van de opleiding van de jongere, hij/zij komt in jouw onderneming om te LEREN.

Stap 6.  Sluit een overeenkomst met de onderwijsinstelling en de leerling. Het soort overeenkomst is afhankelijk van het aantal uren dat de leerling op de werkvloer moet zijn, en dat ligt vast per opleiding. 

 

Deel dit artikel